0888 877 322     0896 856 083

Топлоизолация със стиропор EPS-F

Този продукт е създаден по природосъобразен и екологичен начин. Качествата му като отличен материал за саниране на сгради и къщи и го правят често използван. Пенополистиролът (научното име на стиропора) се произвежда от полистиролови гранули, които под високо налягане и гореща пара експандират (раздуват се) след което се формоват на желаните размери и плътност за конкретната топлоизолация.
Най-широко разпространени са листа с размер от 10 до 100 мм (за направата на топлоизолация на фасади) и по големи дебелини в зависимост от конкретното предназначение. Стиропорът дължи топлоизолационните си качества благодарение на затворения въздух в гранулния си състав. Гранулите на стиропора съдържат само 2 % полистирол в състава си, останалите 98% са въздух. Главното за качествената топлоизолация е топлоизолационния продукт да „диша“. Парите образуващи се от вътрешната страна на стената трябва свободно да преминават навън в околната среда. Така попадналата или съдържаща се влага постепенно се изпарява в околната среда, като се намалява риска от замръзване през студените зимни дни и последващото нарушаване цялостта на топлоизолационната система. Това качество на стиропора е изключително важно при новопостроени сгради, където строителната конструкция съдържа много строителна влага.

Стиропорът има отворена клетъчна структура, може да пропуска свободно водните пари(може да „диша) и същевременно не позволява на външната вода и влага(от дъждовете например) да влизат в помещенията и да нарушават здравината и цялостта на топлоизолационната система. Стиропорът се отличава с малката си хигроскопичност( врамките на 0.05-0.2%), а водопоглъщането му е не повече от 3% от обема му.

Коефициентът на топлопроводимост на стиропора е от 0,034 до 0,038 W?m.K. Масата му е в границите от 15 до 40 kg?m?. Преди закупуването му трябва да се обърне внимание на обозначенията на етикета. Например за топлоизолиране на жилища трябва да се потърси стиропор поне с около 18kg/m3 и дебелина на топлоизолационните листове, съответваща на конкретните климатични условия. Всеки компромис с избора на материал би довел до разочароващ ефект.

eps_f_stiropor
Част от качествата на строителния стиропор:

ВОДОУСТОЙЧИВОСТ:
Посредством затворената си клетъчна структура, строителния стиропор има доста добри показатели за водоустойчивост в сравнение с някои стандартни познати ни топлоизолационни материали (например като минерална вата). Стиропорът е често използван когато основата има директен контакт с вода, например при направата на изолация на обърнати покриви, под фундаментални плочи, като периметърна изолация и др.

УСТОЙЧИВОСТ НА НАТИСК:
Стиропорът може да бъде произведен, така че да притежава особено голяма устойчивост на натиск, голямата плътност и здравина се познават още на пипане.Това му производствено свойство го прави отличен строителен материал. Така се решават редица строителни проблеми с топлоизолация на:
– плосък покрив
– обърнат покрив
– места със завишени изисквания за натоварване и натиск
– скатни покриви
– като влагане между кофражните платна на плочи и стени
– направа на работна фуга между две сгради
– вътрешна под замазка и др.

При направата на фасадна топлоизолация със стиропор, дори без отопление, вътрешната температура на жилището може да се вдигне с 4-5 градуса. Ефектът е моментален и доста ефективен, но не трябва да се забравя че преди топлоизолирането трябва да се смени старата дограма, да се обърне внимание на всички външни части(не само на стените), да се обърне внимание на покривното пространство (най-вече при къщите) и редица др.фактори. Най-добия и евтин начин преди започването на каквито и да е ремонти е консултацията със специалисти.

В близките десетилетия топлоизолирането навлезе в живота на европейците като използването на стиропора бе неразделна част от строително ремонтните дейности. Сега вече навлизат доста нови и по-добри топлоизолационни продукти(вече дори и в България) като Неопор (Neopor BASF) например, въпреки че стиропора все още е широкоразпространен продукт. В другата статия са подробно обяснени качествата и характеристиките на неопора. Крайният избор на топлоизолационен продукт си остава ваш.