0888 877 322     0896 856 083

Топлоизолация на сгради през 2017 год.

fearplay-vec-simeonovo-4760m2-toploizolacia-2

През началото на 2017 година излезе законът забраняващ частичната топлоизолация. Досега изолацията „на парче“ беше редовна практика, имайки предвид манталитета и организираността на българина. Вече не може да се извършват ремонтни дейности по общите части от една сграда, особено такива от траен характер, нарушаващи вида и архитектурата на сградата. Съгласно закона за Етажна собственост фасадата е обща част.

Ако желаете да спазите наредбата и българското законодателство при направата на топлоизолация по фасадите трябва да бъде взето решение на общо събрание с подписите на над 51% от Етажната собственост. И разбира се топлоизолацията трябва да бъде цялостна – без основни промени нарушаващи конструкцията и архитектурата.

Съгласно промените се предвиждат санкции за обитателите, които си изолират апартамента частично. Друг е въпросът кой ще следи за законовото изпълнение и цялостна топлоизолация и дали реално ще има глобени или всичко ще си продължи по старо му. Факт е, че продължаваме да получаваме запитвания за частична топлоизолация на апартаменти, къщи и части от фасади, а собствениците, искащи ремонта не са притеснени от тъй наречената забрана за частично саниране!

Ползите от цялостното саниране и в частност топлоизолацията са изключително много. Все повече хората проумяват и разбират реалните ползи от цялостното топлоизолиране при новите сгради и цялостно саниране на старите сгради. Последното обхваща доста по-широка гама строителни работи – подмяна на дограмите, топлоизолация на фасади по сертифицирана система, покривна топлоизолация, хидроизолация, ремонт във вътрешни общи части, рамково обръщане около дограми, както и други ремонтни дейности съпътстващи цялостното саниране.