0888 877 322     0896 856 083

Технология изолация

Технология за изграждане на качествена система за топлоизолация

За да бъде системата за фасадно саниране максимално ефективна и надеждна е задължително спазването на някои основни стъпки и недопускането на някои основни грешки.
Последователността на процесите описани в статията, както и самите технологични особености на топлоизолирането са препоръчани от водещите европейски производители Баумит и Вебер. Гарантираме на клиентите си за спазването на всички необходими технологични процеси. Гаранцията за изпълнението е от 5 до 15 години, в зависимост от използваните материали!

Прекалено ниската цена на една топлоизолация означава компромис с качеството на материалиалите и икономисване от основни технологични правила. Тук са изброени основните стъпки, които ще спазим при изпълнението. Всичкицени, които предлагаме са оформени на база перфектно изпълнение и качествени и сертифицирани изолационни продукти и консумативите към тях!

fasada
1. Стена + грунд (при нестабилни ронещи се основи)
2. Лепило
3. Изолационна плоча
4. Дюбел
5. Стъклофибърна армираща мрежа
6. Шпакловка
7. Грунд- основа за полимерни, силикатни и силиконови мазилки
8. Тънкослойна фасадна структурна мазилка
9. Ъгъл PVC с мрежа. За завършващ долен край е желателно монтаж на метален носещ профил.

Един от първите проблеми при направата на фасадна топлоизолация е използването на материали от различни производители, които не са със сходни физико-химически показатели и качества, което довежда до намаляване живота на изпълнената фасадна изолация. Това води и до по-нисък ефект от топлоизолирането, тъй като те не могат да действат със същата здравина и допълване един друг, както работят материалите произведени от една и съща фирма. Изборът на подходящ топлоизолационен продукт е задължителен, ако желаете добри резутати. В статиитеНеопор (Neopor BASF) и Стиропор EPS-F са описани основните качества на тези материали.
Друг съществен проблем при топлоизолирането е избора на цвят. Използването на много тъмни цветове върху големи площи от фасадата или върху цялата фасада води до намаляване живота на топлоизолацията. Цветовете имат едно много важно свойство – светоотблъскваща способност. Тъмните цветове имат много ниска такава и затова поглъщат много голямо количество енергия, което води до големи термични разширения и свивания (съответно през деня и нощта) и по-кратък живот на изолацията.
И не на последно място е проблемът с полагането без предварително да е изчислена необходимата дебелина на топлоизолационния материал според конкретните климатични условия на местността.

Ние от Алпсофия, преценихме основните оптимални варианти за качествена и изгодна система за саниране на сгради. Запознайте се с техните технически характеристики и цени в Системи за топлоизолация

Технологични стъпки за качествено изпълнение

1. Подготовка:
Преди започване на работа се проверява състоянието на основата – равнинността и якостта. Остатъчни материали като нестабилна и стара мазилка се отстраняват.Така се получава по-добро сцепление на лепилото с основата.
Предлагаме топлоизолации със стиропор, неопор, каменна вата, XPS-фибран, както и интегрирани топлоизолационни системи от Баумит и Вебер. Важен е изборът на изолационния материал, както и неговата дебелина. Точно на тези два фактора ще разчитате да ви пазят от студа през зимата и топлото през лятото.

stiropor-neoporkamenn
2. Лепене на външната изолация
След важния избор на изолационния материал и добре подготвена основа следва лепенето на топлоизолационните плочи. При отклонение по хоризонтала и вертикала по-малко от 2см листовете се мажат на „рамково-точкова схема“ – материалът се нанася по краищата на листа и се прибавят три „топки“ във вътрешността на листа. При неравни основи се налага топлоизолационните плочи да се мажат на „точкова схема“. При топлоизолация с каменна вата се изисква предварително обмазване с лепилен слой около 1мм откъм страната, която ще бъде залепена към стената.  Първият ред листове задължително се нивелира. При желание от страна на клиента може да се монтира носещ профил за фиксиране началото на системата.  Топлоизолационните плочи се редят по схема „тухлена зидария“ като се разминават „шахматно“, както по фасадата, така и по външните ръбове на фасадите. Листовете задължително се редят плътно един до друг като наличието на малки цепки и фуги получили се по време на работа се запълват с ивици топлоизолационен материал. Разстоянието около прозорците се лепи с 2-3см топлоизолационен материал, за да се скрие цепката от строителна пяна(ако има такава) и за да не се получават температурни разлики в областта стена-прозорец!

lepene-vata-eps
3. Дюбелиране:
При работата по алпийски способ дюбелирането може да стане веднага, поради спецификата на работата с алпинисти. При работата от скеле дюбелирането е след изсъхването на лепилната смес (поради разликата в технологиите на работа). Един от най-важните процеси е дюбелирането. Водещите фирми производители гарантират за дълготрайност и здравина на системата при 6-8 правилно поставени дюбела за квадратен метър по определената за това схема. При дюбелиране на стиропор, неопор, фибран и други еднородни продукти се изполва схема „Т-дюбелиране“. За топлоизолация с каменна вата се използва схема „W-дюбелиране“.

T-дюбелиране

dubelT

W-дюбелиране

wdubel

Дюбел за тухла

vdmv

Дюбел за бетон

vdis
                                                                  Дюбел с метален винт за каменна вата

stu
4. Водооткапващ завършващ ъгъл:
При желание от страна на клиента се монтират водооткапващи лайсни в долната част на топлоизолацията, в горното обръщане на прозореца, на ъгъла получен между стена и таван, както и навсякъде където може да се получи „подлизване“ на дъждовна вода. Водооткапващите лайсни предотвратяват последващо нарушаване цялостта на системата като откапват дъждовната вода.

vodootkapi
5. Козирки:
При желание от страна на клиента се монтират козирки в горната част на изолацията. Изборът е между метални-поцинковани и алуминиеви козирки. За защита от евентуален теч, върху цепката която се получава между стената и козирката се залепя хидроизолационна лента на олово-асфалтова основа. Залепя се с пистолет за горещ въздух.  Така се придава завършен вид на топлоизолацията, защитен от външните атмосферни условия

kozirka-hidroizolacia
6. Монтаж на ръбохранители PVC ъгли с мрежа:
Ръбовете на сградата трябва да бъдат защитени от наранявания. Най-походящи за целта са PVC ъглите с фабрично залепена стъклотекстилна мрежа. Ръбохранителите се монтират и за да се получи изправяне на всички хоризонтални и вертикални ъгли на сградата.

7. Шпакловка:
След монтажа на ръбохранителните ъгли следва шпакловка на фасадата. За шпакловане използваме шпакловка с фибри + стъклотекстилна армираща мрежа. За предотвратяване на напуквания по фасадата, мрежите се застъпват с по 5-10см една с друга. Ъглите на прозорците от фасадата изискват допълнително подсилване с диагонално залепени парчета стъклотекстилна армираща мрежа. Това подсилване на ъгъла предотвратява последващи диагонални напуквания.

shpaklovka
8. Мазилка:
За крайно покритие трябва да се използват само качествени мазилки на полимерна или силиконова основа. Стандартно използваните мазилки сухи смеси на циментова основа попиват вода при дъжд, изглеждат доста неестетично и са доста „слаби“ за крайно покритие на една топлоизолационна система. Друг важен момент- не съществуват полимерни или силиконови мазилки, които да са в прахообразно състояние (суха смес) и да са съхранени в хартиени чували. Полимерните и силиконовите мазилки са готови за употреба продукти и се съхраняват и продават единствено в баки от по 25-30кг. Наблягаме на тази точка понеже много често се получава ефектът, че средностатистическия клиент не разбира много от тези досега опоменати строителни термини в статията (което всъщност е и напълно нормално) и е много лесно да бъде излъган от някоя „сериозна фирма“ като му се предложи външна изолация с „много качествена полимерна“ мазилка, но само че тая „много качествена“ полимерна мазилка е съхранена в хартиени чували и е в сухо състояние.
Дебело подчертаваме на своите клиенти- работим с различни мазилки, според възможностите на конкретния клиент. Но когато ви предлагаме полимерна или силиконова мазилка, тя в действителност ще бъде такава- качествена, сертифицирана и с оптимална цена!!!
Декорацията на мазилката може да бъде с кръгово, хоризонтално, вертикално или друг вид структуриране(определя се от клиента).
Мазилките се произвеждат в драскана и влачена структура.

Драскана мазилка

draskana-mazilka
                                                                                      Влачена мазилка

vlachena-mazilka
Това е технологията на работа за една стандартна топлоизолационна система. При желание от страна на клиента може да се изготви и някое нестандартно решение, което да бъде уникално за конкретния случай. Виж Галерия топлоизолация!

Доверете ни се! Ние знаем как да правим качествена топлоизолация!!!

toploizolacia