0888 877 322     0896 856 083

Усвояване на средствата от еврофондовете за саниране на сгради

Все по-коментирана се превръща темата за саниране на сградите в България със съфинансиране от Европейските фондове. Вече е ясно, че конкретната методология за кандидатване, удобрение и усвояване на средствата ще бъде ясна в началото на другата година. Очаква се до 2015 г. регистриралите дружества на Етажна собственост да могат да кандидатстват по програмата и още в началото на пролетния сезон да се възползват от съфинансирането. От МРРБ заявяват, че ще имат специално обучени и запознати с проекта мениджъри, които да работят с кандидатстващите.

Сдруженията на Етажна собственост ще могат да се възползват от 50% безвъзмездна финансова помощ за саниране на сградите си. А за хората, които не могат да подсигурят собствено финансиране банките ще предлагагат нисколихвени кредити. След редица удължавания на крайния срок за регистриране на Етажна собственост, от МРРБ утвърдиха за краен срок края на тази година. След това ще може да се кандидатства по определения ред за усвояване на определените 63 млн. лева, от които – 50 млн. лв ще отидат за първите заявили саниране на сградата си, а останалите 13 млн. лв ще са за гаранционен фонд пред банките предлагащи нисколихвените кредити.

Очаква се за периода 2014 – 2015 г. да има още 400-500 млн. лв. С началото на първия етап от програмата ще си проличи и реалния интерес на българина към цялостното саниране на сградата си и работата в сдружение. Проектите за съфинансиране ще се предлагагат в 36 от големите градове в България, като главно ще се наблегне на занижената енергийна ефективност в панелните сгради.

За всички е ясно, че с цялостно саниране на сграда сметките за енергийните нужди като ток, парно и др. ще спаднат драстично. Цената на имота ще се повиши с пъти повече от инвестицията. Получавате нов и завършен вид на новия по-уютен дом. Инвестициите ви се възвръщат след 4-5 години.

Следете редовната информация по темата в нашия сайт, както и актуалните цени за фасадните услуги, които предлагаме, за да сте в крачка с иновациите в сферата на топлоизолациите и новостите по Европейските програми за саниране на сгради.

12312333