0888 877 322     0896 856 083

Саниране с неопор или стиропор – оптималната топлоизолация

През последните години се наложиха няколко основни материали за топлоизолация на сгради. Това са стиропор, неопор, каменна вата и XPS-a, който е по-познат под името на известната марка Фибран. Всеки от тях има определени предимства пред другите материали за саниране. Важно е всеки материал да бъде правилно вложен в конкретната топлоизолация, за да не се получи негативен ефект от готовия продукт – саниране.

 image50.jpeg XPS Fibran – не е подходящ за топлоизолация на фасади, защото е много плътен продукт. Това е материал за топлоизолация само и единствено на бетонни елементи като цокъл на къща, мазета на сгради, тавани и други подобни. При цокълната област най-често фибрана се комбинира с мозаична мазилка (цокълна мазилка) или камък.

stiropor izolaciqСтиропор – основен изолатор за фасади. Сравнително по-евтин от неопорът, което е и единственото предимство на стиропора пред неопора. Важното за качествено саниране на една сграда със стиропор е той да бъде фасаден т.е. да бъде с реална висока плътност от минимум 15 кг/м3 (това означава, че 1 кубичен метър стиропор измерен на кантар ще тежи 15 килограма). Трябва да се има предвид, че много фирми предлагат лек стиропор с плътност около 10-12кг/м3 като фасаден, а той не е такъв! Минималната плътност, с която можем да наречем един стиропор фасаден е 15кг/м3. Но не е достатъчно стиропорът да бъде плътен. За добър ефект от направеното саниране трябва да се вземе предвид и факторът дебелина на топлоизолацията. Колкото повече, толкова по-голям ефект и по-висока енергийна ефективност ще има сградата.

image24 Неопор – масово използвам материал за саниране на сгради, притежаващ всички качества на стиропора, само че с около 25% по-високи! Неопор дори при по-малки дебелини постига много добри топлоизолационни резултати. Предлага се от много производители като тук отново съществува проблемът с плътността. За да бъде добър изолатор неопорът трябва да бъде с плътност 17-18кг/м3. Трябва да се има предвид, че много плътният неопор (гръцкият, който е с 20кг/м3 плътност) не вършат много по-добра работа, а напротив – много плътният материал за топлоизолация би довел до неприятен конденз, сериозни линейни разширения, които биха повредили и напукали готовата топлоизолация и т.н. И не на последно място – много плътния изолационен материал сериозно повишава цената за саниране на една сграда, поради по-скъпото производство и повечето вложени суровини.

kamenna_vata_toploizolacia_ Каменна вата – за този изолатор сме направили няколко статии. Като цяло това е доста добър материал за саниране на сгради. Използва се сравнително рядко поради сериозната си цена. Поради капризността на каменната вата не можем да предложим система за топлоизолация с материали среден или нисък клас (както може да стане със стиропор и неопор напр.). Изпълняваме само цялостна система тип ВИСОК КЛАС за каменна вата, състояща се от висок клас материали от скъпи производители, които трябва да са правилно комбинирани по между си и да бъдат спазени специфичните технологични особености за топлоизолация на каменна вата. Плътността на ватата, която ние използваме е около 150-180кг/м3. Тази плътност е различна по вид от плътността на неопора и стиропора, защото каменната вата е с различен химен състав, вид и основа. Общо взето само високата цена е минуса на каменна вата. Тя притежава всички предимства, които има неопорът, само че системата е два пъти по-скъпа. При съпоставяне между неопор и каменна вата се получава:

-неопорът има по-добър коефициен на топлопреминаване λ oт каменната вата, което прави неопорът и по-добър топлоизолатор;

-ватата е трудно горим материал и в този си показател е над другите продукти – в по-европейските страни има наредба, която определя при топлоизолиране на фасади със стиропор/неопор, през всеки етаж да има хоризонтална линия (например 50 см широка) от каменна вата. Така ако фасадата се запали, каменната вата би трябвало да прекъсне пламъка;

-топлоизолация с каменната вата е по-неприятна за кълване от кълвачите и за гризане от гризачите, но това са много редки случаи на проблем от саниране на сградата;

Ако парите не съм проблем за вас, тогава спокойно може да инвестирате в каменна вата. Ако желаете разумното инвестиране в оптималната топлоизолация – използвайте неопор. Малко по-скъп е от стиропора, но е с много добра плътност (17-18кг/м3 е златната среда за плътност на такива материали) и е много по-стабилен във времето, ако системата бъде изпълнена по технология!