0888 877 322     0896 856 083

Отпускат средства за саниране! Удължиха срока за регистриране на Етажна собственост!

Оперативна програма „Регионално развитие“ ще „всее сдружение“ в хората, които искат да изолират сградите си. „Сдружение“, защото това е начина за кандидатстване по програмата. Трябва етажните собственици да се обединят и да представляват юридическо лице. Срокът за пререгистрация на етажна собственост се удължи. Увеличава се все повече и броят на регистрираните етажни собственици като юридическо лице. С усвояване средства по програмата ще имате една нова сграда, с цялостно изпълнена външна топлоизолация и нова дограма. Или както вече е доказано –качествената топлоизолация – възвращаемост само след 4-5 години поради финансовите облекчения.  Ще имате възможност за енергийно сертифициране на сградата. Сметките за отопление и климатизация ще спаднат драстично. Получавате и красив вид на новата фасада, а стойността на жилището е много по-висока след вложените средства.Средства за саниране на сгради ще бъдат отпускани на нуждаещи се главно в квартали с висока безработица, като с предимство ще се ползват панелките. В кварталите с висока безработица, както и спешно нуждаещите се етажни собственици ще могат да кандидатства по програмата за компенсиране с до 60% от стойността на ремонта, който включва не само фасадна изолация, а цялостно саниране на сградата.

bausparen
Подпомагането за саниране на кварталите с висока безработица ще се ползват с преференции пред сградите, които се намират на атрактивни места с голям ежедневен човекопоток. Областите като център и близки квартали с по-слаба безработица ще могат да кандидатстват за съфинансиране до 50% от стойността на изпълненото саниране по сградата. Етажните собственици, които живеят в монолитно строителство ще кандидатстват по програмата за подпомагане до 40% .  От строителното министерство съобщиха, че са предвидени 15,6млн. лева за саниране на жилища от социален тип и 62,6млн. лева за останалите сгради.

За сега това са предварителни данни. Очакват се крайните цифри и отпуснати средства да бъдат ясни скоро. Ще следим и за в бъдеще развитието по темата саниране на жилища по европейски програми.