0888 877 322     0896 856 083

Саниране на блокове по НПЕЕМЖС

fearplay-vec-simeonovo-4760m2-toploizolaciaЗапочна сбезплатното саниране на блокове по НПЕЕМЖС (националнат програма за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради). Блоковете, които до момента се санират са предимно в големите градове извън София (засега). Санирането по програмата се очаква да приключи към края на 2018 година, а дотогава ще бъдат санирани изключително много сгради с европейски пари. Целият процес може да бъде разделен на два момента – негативен и положителен.

Относно негативния – като едни себеуважаващи се българи живеещи в иначе красивата държава България, ние сме длъжни да се съобразяваме с всички негативизми на манталитета ни и инстанциите ни. Като започнем от трудното решение на Етажната собственост дали да учреди юридическо лице като сдружение, с което да кандидатства за 100% безплатно саниране и стигнем до незнанието на инстанциите и неорганизираността на общините. И все пак, ако сдружението подаде „правилните“ документи в срок и бъде одобрен проект за саниране идва и изборът на изпълнител. Това е любимия момент на всички много големи фирми с капитал от милиони левове, които разбира се са приближени (в буквалния смисъл) на конкретните общини. Те печелят обществената поръчка, въпреки че нямат ресурс от качествени майстори и работници (в повечето случаи). И започва ерата на подизпълнителите. В повечето случаи се предлага най-ниска цена. На тази най-ниска цена се изпълняват конкретните строително-ремонтни дейности, включващи процеса саниране!

Относно положителния момент – за Етажната собственост остава една сграда, която е санирана 100% безплатно. Изпълнена е „сертифицирана“ и „качествена топлоизолация, сменени са дограмите, ремонтирани са общите части, положена е покривна топлоизолация и хидроизолация. Тук вече поговорката „Горчивината от лошото качество остава дълго след като отмине удоволствието от ниската цена“ вече не важи- ПРОСТО, ЗАЩОТО ВИЕ НЕ ПЛАЩАТЕ!