0888 877 322     0896 856 083

Безплатното саниране – отново НЕ добре измислена програма

sanirane k.velichkovЕдна огромна част от българското население живее в сгради със занижена енергийна ефективност и лоша конструктивна стабилност. За кардинално решение на проблема дума не става. От години се говори, а вече се и задейства, програмата за безплатно саниране на сградите. Критериите за безплатно саниране на една сграда са постижими само за определен вид сгради. Ако в сградите има обекти упражняващи стопанска дейност – те ще получат финансиране само за участието им в общите части в сградата, другите ремонтни работи ще трябва да си ги заплатят.

В програмата заляга цялостното саниране на конкретната сграда:

-ремонт на покрива и неговата топлоизолация;

-смяна на дограмата, както на апартаментите, така и на общите части;

-подмяна на щранговете в сграда;

-укрепване на конструктивно нестабилните сгради – строителен процес, на който трябва да се обърне най-голямо внимание. Топлоизолацията на една сграда оформя класа енергийна ефективност, но не укрепва нестабилната сграда;

топлоизолация на всички фасади, включително и топлоизолация на общите части, топлоизолация на мазета, топлоизолация на тавански помещения, стрехи и т.н.

Схемата за кандидатстване по програмата е описана подробно в сайта на министерството, за това няма да обърнем внимание на тези подробности в статията. Имаме за цел да обясним основните моменти на програмата, именно:

След като се разбра, че само определени сгради могат да участват (според конкретните условия на общината), това автоматично игнорира останалата част от сградите в България, които не са с по-добра енергийна ефективност, а напротив, също плачат за саниране, да не
говорим за сградите по централните софийски улици, на които покривите и фасадите са в трагично състояние и всеки ден представляват огромна опасност за минаващите хора.

sanirane s baumitПрограмата е предпоставка за силно НЕ качествено изпълнение на ремонтните и монтажни работи от самото саниране. Всички фирми, имащи желание да работят по програмата трябва да участват по конкретната ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА. Един от главните проблеми тук, е че УСЛОВИЯТА ЗА ИЗБОР НА ИЗПЪЛНИТЕЛИ В ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА СА ПОСТИЖИМИ САМО ОТ НЯКОЛКО ФИРМИ В БЪЛГАРИЯ, КОИТО СЕ ЗАНИМАВАТ С РАЗЛИЧНИ ОТ САНИРАНЕ НА СГРАДИ ДЕЙНОСТИ И ЩЕ НАЕМАТ БЕЗБРОЙ ПОДИЗПЪЛНИТЕЛИ НА КРАЙНО НИСКА ЦЕНА!

Така, за да бъде максимално конкурентен крайния изпълнител, ще трябва да занижи цената си като вложи в офертата си ВЪЗМОЖНО НАЙ-ЕВТИНИЯ СИ ТРУД, най-евтините материали за топлоизолация и саниране, най-евтината дограма, най-евтините материали за ремонта на покрива и т.н.