0888 877 322     0896 856 083

80 млн.лева се отпускат от ЕС за саниране и топлоизолация!

Парите отпуснати ни от Европейският съюз за саниране на сгради са 80 милиона лева. По оперативна програма „Регионално развитие“ се предвижда да бъдат санирани 600 панелни сгради. ЕС отпуска средствата с цел повишаването на енергийната ефективност на панелките у нас. Как всъщност се осъщствява процеса  с кандидатстването за усвояване на средствата?!
Кандидатът трябва да бъде регистрирана етажна собственост в общината и да има създадено сдружение на етажната собственост или с други думи сдружение на съседи в юридическо лице по закона за етажна собственост. Етажна собственост ще може да се създава с решението на две трети от собствениците, а не както беше до сега- със съгласието на всички. Със стартирането на програма „Регионално развитие“ всяка регистрирана етажна собственост ще може да повиши енергийната ефективност на сградата си с една качетсвено изпълнена топлоизолация или цялостно саниране.  Програмата ще покрива 50% от инвестицията за енергийно саниране. Началната дата на усвояване средствата се окачва да бъде през юни 2011г.
За необходимостта и ефекта от  топлоизолация и саниране никой не отрича. Безпорни са фактите, които убеждават всеки за предимствата от топлоизолация. Сметките за парно падат на половина. Намаляват раходите за ток и топла вода. Реално една инвестиция от рода на енергийното саниране се изплаща напълно за около 4-5 години. Вътрешна температура на сградата се повишава с около 8-10 градуса. Увеличава се комфорта и уютът за обитателите. Спестява се не само през зимата, а и през лятото. С качествена топлоизолация повишаме значително цената на жилището, което изглежда ново и изпълнено с живот- далеч по-различно от стария вид на една класическа панелна сграда например. Поради сравнително бързата и сигурна възвращаемост на инвестицията в енергийно саниране си заслужава да се вземе кредит, който поради факта на бързо изплащаща се топлоизолация ще бъде с 20% възвращаемост.

lagser